Odlingstider

Den här våren blir ju den första vi har i huset, och det har varit väldigt spännande att se vad som ploppar upp från jorden runt huset. Vi har redan hunnit plantera lite nytt, bl.a amerikanska blåbär, rosenbuske, smultron m.m.
Inomhus har jag sått basilika och gräslök, och om någon vecka skall vi göra ett större land i trädgården så att vi kan odla mer roliga grejer. Det här med hus, trädgård och vår - det är fina grejer det! :)
 
Foto: Ikea Livet Hemma/Ragnar Ómarsson
 
 

Helgens loppisfynd

Ännu en helg är över och imorgon är det måndag igen. Igår överraskades Joel (och jag) av hans vänner som tog med sig honom på hans svensexa. Det känns helt galet att det bara är lite mer än en månad kvar till bröllopet, nervositeten börjar verkligen smyga sig på...!
 
Hur som helst, så hade jag och Joel planerat att åka på loppisar igår, men då vi båda blev helt överraskade vid frukost så fick jag ta med mig mamsen på loppis istället. Det blev inte så många fynd, men det finaste jag hittade var den här spegeln som får bo där på sängbordet så länge.
 
Ha en fortsatt fin söndagskväll :)
 
Foto: Sofia
 
 

Metallisk trend

Häromkvällen när jag satt och surfade runt på lite olika hemsidor för att hitta inspiration, fastnade jag en bra stund på H&M Homes hemsida. Det fanns faktiskt många fina vårnyheter! Ett återkommande tema på produkterna var att det fanns mycket av både varma och kalla metaller och någonting som jag fastnade extra mycket för var den fina vattenkannan i koppar som mer än gärna få flytta hem till oss :)
 
Hittade ni någon favorit?
 
Foto: H&M Home
 
 

Ett musikaliskt tema

Ännu en vecka har gått och det är återigen Fredag.. Har ni några planer för helgen? Jag har inga storslagna planer men jag hoppas att det blir en del pill i trädgården och lite renovering i hallen iallafall.
 
Jag fick nys om den här lägenheten som med lite mer renovering har stor potential till att bli fantastiskt fin, och som Hanna och Karin stylat så himla snyggt! Temat genom hela stylingen är musikinstrument och tjejerna har verkligen lyckats att skapa en häftig känsla! Så snyggt, och oväntat! :)
 
Ha en fin helg, vänner!
 
 

Så lyckas du med dina renoveringsprojekt

Många frågar efter bra tips på hur man bäst renoverar gamla möbler, och det finns många olika tips och trix beroende på vad man gillar att arbeta med eller vad det är för typ av möbel. Jag gjorde ett liknande blogginlägg för några år sedan, men tänkte att jag skulle göra en tydligare beskrivning med mina favoritverktyg och färgprodukter. Vad tror ni om det? :)
 
Underarbetet på en möbel är ofta väldigt individuell beroende på möbeltyp och skick. Jag grundar ALLTID mina renoveringsprojekt, oavsett om möbeln är obehandlad, lackad eller målad. Ibland räcker det inte med en vattenbaserad grundfärg, då man ibland behöver spärrmåla med en oljegrund då gammal lack eller bets kan slå igenom. Du märker direkt när du väl börjar med en vattenbaserad grundfärg om du istället behöver gå över på en oljebaserad variant.
 
Innan man grundar så skall ytan tvättas med målartvätt och sedan slipas och eventuellt spacklas. Här är mina favoritprodukter till detta! :)
 
 
x Börja med att tvätta ytan med Målartvätt.
x Slipa med korn 80, 100 eller 120 för att matta ner, och jämna ut ojämnheter.
x Torka av med microfiberduk.
x Grundmåla en gång.
x Spackla hål och ojämnheter.
x Slipa med korn 120, och avsluta med korn 180 eller 240. (Ibland behöver man spackla en gång till, upprepa procedur)
x Grundmåla eventuellt en gång till.
x Slipa ytan med sandpapper korn 240 och torka av med microfiberduk.
 
Nu är det tråkiga underarbetet avklarat och när du bestämt dig för vilken glans och kulör du vill ha på möbeln så är det dags att sätta igång med det roliga arbetet - nämligen att måla med färdigfärgen! För att få ett lyckat resultat gäller det att välja produkter av hög kvalité och att inte slarva! Investera i en syntetpensel av hög kvalité så blir arbetet mycket roligare. Beroende på hur möbeln ser ut och hur stora ytor det är, kan det vara bra att fundera på om du vill kombinera roller och pensel. En stol hade jag t.ex. endast målat med pensel medans ett stort skåp kan vara smidigare att använda en lackroller. Beroende på vilken finish du vill ha på ytan så kan man rolla med en lackpensel, för att direkt slätstryka med en fin pensel.

 

 x Måla en första strykning med en lackfärg av hög kvalité. Min favorit är Ambiance Superfinish helmatt från Nordsjö.
x Använd bra penslar och lackroller! Jag använder ofta Anzas serie Platinum.
x Efter första strykningen med lackfärg kan det vara bra att dra över med en finkornig slipsvamp för att få bort eventuellt färgrinn och dammkorn som fastnat i färgen.
x Torka av med en microfiberduk.
x Måla en sista strykning med lackfärg. Klart! :)
 
Ett tips är att försöka arbeta i ett svalt rum som man inte rör sig i så mycket under själva arbetet, då damm gärna yr upp och fastnar i färgen. Det gillas inte! ;) Så stäng dörren efter dig och gå in igen när färgen torkat. Ett annat tips är att om du upptäcker att färgen runnit på ett ställe som du målade för några minuter sedan - låt det vara. Det är bättre att låta det torka in så att du sedan kan slipa bort droppen och måla på ny färg, än att försöka rätta till det när färgen torkat till lite grann. Då blir det fula ränder och klumpigt - det gillar vi inte! ;)

Hoppas att ni har blivit lite klokare av mina tips, och tveka inte att höra av er om ni har fler frågor! :)

Foton i kollagen från fabrikaten ovan.
Sista bilden Erik Abel/Reportage i GP
 
 

Tanten flyttar!

En stor inspirationskälla för mig är Tant Johanna, eller Johanna Bradford som hon ju faktiskt heter. Johanna har en fantastisk känsla för inredning och vackra ting, och är expert på att inreda personligt. Jag har skrivit om hennes tidigare lägenheter som hon och hennes man renoverat med hjärtat och jag är så imponerad över att de orkar hålla på med renoveringobjekt efter renoveringsobjekt. Nu är det alltså dags för ännu en flytt, och deras fina lägenhet ligger ute till försäljning via Entrance Mäkleri. Jag föll extra mycket för köket, som känns ombonat och personligt. Men hela lägenheten är superfin och väl värd att kolla in och inspireras av här! :)
 
 
 
 

Sneak Peek

I Oktober satte vi igång renoveringen av trappan i huset. Jag började sätta tänderna i plastmattan som var fastlimmad, och tanken var att det skulle bli någon sorts lightrenovering, eftersom vi ville spara pengar till bröllop och andra renoveringar. Men renoveringen växte och nu står vi här ett halvår senare och känner att vi nog har gjort en utav de största renoveringarna som kommer ske i huset. Hallen på nedervåningen är långt ifrån klar, trappan ska behandlas och det är mycket småpill kvar att göra, men vi börjar iallafall se ljuset i tunneln om att det snart, snart är färdigt! Tills jag visar alla renoveringsbilder så ska ni iallafall få se lite sneak peeks! :)
 
Foto: Sofia
 
 
Visa fler inlägg