30 december 2012

Nyårsdukning

Inspiration

Hej på er och god fortsättning! Anledningen till att det varit lite tyst här på bloggen är att vi har varit i Alingsås den senaste veckan och jag lämnade datorn hemma i Göteborg för lite julledigt!
Har ni haft en härlig julvecka och fått julklapparna ni önskat er?
 
Imorgon är det nyårsafton och vad passar väl bättre än att få lite inspiration till dukningen? Jag gillar hur de klippt halvcirklar i papperduken och spraymålat besticken. Jag har ju själv köpt bestick på loppis för länge, länge sedan som skulle spraymålas i dipdye-teknik men det har man inte hunnit med...
 
 
 

23 december 2012

Julklapparna!

DIY och Pyssel

Såhär dan före dopparedagen tänkte jag visa er några utav klapparna som jag slagit in i år. Kanske ni blir inspirerade till egna inslagningar? :)
 
Att använda tårtpapper eller utklipp från tidningar är riktigt roliga att ha på klapparna.
 
Att stämpla direkt på paketet eller på ett separat papper så att det blir ett kort blir himla fint och personligt!
 
Tapeter är roligt att använda som inslagspapper. Tapetsnuttar brukar man kunna köpa för en billig peng i färgbutiker!
 
Det är roligt att blanda flera olika snören och gärna i olika form och material. På det lilla paketet ser ni också att jag använt en bit wellpapp som detalj.
Foto: Sofia
 
Det har liksom blivit en tradition att jag gör samma kola varje år. Kola med turkisk peppar som är den perfekta kombinationen av sött och salt!
 
Ingredienser
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar (beroende på hur mycket lakritssmak man vill ha, i receptet stod det 0,75 dl)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Flingsalt
 
Gör såhär:
Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka på medelhög värme tills termometern visar ca 120 grader eller klarar kulprovet. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord form (eller klä in en med bakplåtspapper) som är ca 20x25 cm. Ställ kolan kallt för att svalna.
Medans kolar stelnar till kan du smälta chokladen. När du sedan skurit till kolan i lagom stora bitar är det bara att doppa kolan i choklad och strö på flingsalt!
 
 
Jag provade också på att göra kanderade mandlar. Jag gjorde även detta förra året men då använde jag mig av strösocker och visst blev dem goda men jag var ändå inte helt nöjd.
I år provade jag ett annat recept och här har ni det:
 
Ingredienser:
 
200-250 g skållade mandlar
3,5-4 dl florsocker
Flingsalt (valfritt)
 
Gör såhär:
Smält 3 dl florsocker tillsammans med mandlarna i en stekpanna. När sockret smält ställer du stekpannan åt sidan någon minut. Strö sedan på lite flingsalt och 0,5-1 dl florsocker och blanda ihop. Häll sedan mandlarna på ett bakplåtspapper och separera. Låt svalna.
 
Foton tagna via min Instagram