28 februari 2011

Stora tejp-testet!

Jag har fått äran att prova på Tesas maskeringstejper. Som många av er kanske redan vet så finns det olika typ av tejp beroende på vad du ska maskera och vilket material du ska sätta tejpen på. Det är faktiskt rena djungeln! Det finns tejp som ska klara solljus (utan att nypa fast på fönstret), tejp för betong, tejp för tapeter osv.Här har jag gjort ett test. Längst till vänster ser ni en maskeringstejp som heter Creative. Med den kan du forma cirklar m.m. Sedan följer den vanligaste maskeringstejpen, den beiga, Classic. Den funkar väl egentligen på alla ytor och klarar att sitta på plats upp till sju dagar - annars blir den svår att avlägsna. Därefter ser ni den blåa  Precision Outdoor som passar utmärkt att ha utomhus. Denna tejpen kan du låta sitta kvar i upp till åtta veckor (klarar sol och regn), perfekt om du håller på att måla fönster då det kan ta tid! Sedan har jag valt att använda den gula tejpen, som heter Precision Indoor, på två rader. Varför då? Jo, ett litet tips om du vill ha riktigt skarpa kanter är att måla ett lager med samma färg som du har under (i detta fallet vitt, se bilderna här nedanför så förstår ni). Då liksom spärrar du att den färgen du sedan lägger på att krypa in under tejpen! Smart va?! Sist ser ni den rosa tejpen Precision Sensitive som är för ömtåliga ytor, t.ex. tapeter.Resultatet:


Creative: Man använder kanske inte den här tejpen så jätteofta, kan tänka mig att den är kul att använda om man ska göra olika former på en vägg i ett barnrum exempelvis moln. Ska man göra detta hade jag nog, som jag berättade tidigare, målat med den färgen som ligger under först för att "spärra". Som ni ser så har den röda färgen krypit under lite och inte är väl det så konstigt när tejpen är så vågig. Så spärra först!


Classic: Här ser ni på den svarta färgen att det är lite, lite knottrigt. Vill man ha en riktig skarp kant, om du exempelvis skall göra en rand på en vägg hade jag valt en annan tejp. Men till "vanlig" maskering duger den!


Precision Outdoor: Här har ni en riktigt fin kant, det har knappt krypit in nån färg under tejpen alls! Lätt att jobba med och lätt av avlägsna! Toppen!


Precision Indoor: (med spärrning) Inte så jättestor skillnad på att spärra innan med denna tejpen. Resultatet blev ungefär detsamma som utan spärrning.


Precision Indoor: (utan spärrning) Den här tejpen är nog min favorit alltså. Trots att jag inte spärrade kanten innan så har det nästan inte krypt nånting, grymt! Reslutatet är inte riktigt lika skarpt som när jag spärrade innan men det är ändå ett mycket, mycket bra resultat!


Precision Sensitive: Här kan ni nog se att det är några "taggar" längs med den högra kanten, inte så konsitgt när den är tänkt till att sitta på ömtåliga ytor och inte nypa fast så hårt... Men annars är den bra att jobba med! Men hade nog bara använt mig av denna om jag verkligen behövde. Jag föredrar nog den gula!


Sådär, då har jag analyserat alla och kommit fram till att min favorit helt klart är Precision Indoor! Den var väldigt följsam och lätt att dra av och kanterna blev skarpa! Skall du måla fönster, antingen inne eller utomhus, hade jag nog valt Precision Outdoor!

Foto: SofiaHej på er! I veckan som gick var jag med i Alingsås Kurirens bostadsbilaga. De intervjuade mig angående min blogg på Nordsjö Idé & Designs hemsida som bara växer och växer. Och det är jättekul med all feedback! Här ser ni artikeln i sin helhet och nedan kan ni läsa intervjun."Över 100000 läsare på sin blogg, på en enda månad. Det kan Sofia Strömbom, till vardags säljare på Nordsjö & Idé och Design i Alingsås, skryta med.
Sofia Strömboms intresse för inredning och design kom tidigt, och sedan 2004 har hon jobbat på Nordsjö Idé & Design i Alingsås. För ett och ett halvt år sedan började hon blogga privat, då hon handlade mycket i second hand-butiker och gärna ville visa upp sina fynd.
– Det var lite som mitt CV och att inspirera människor var lite av mitt mål, berättar hon.
Just prylar från second hand är något som ligger henne varmt om hjärtat, liksom inredning och möblering i stort.
– Det är kul med gamla saker som har en historia, och att det inte är IKEA-saker som alla andra har. Det är väldigt roligt att till exempel måla om gamla prylar.
Efter att ha bloggat i ett och ett halvt år, så dök en ny möjlighet upp. Detta då Nordsjö Idé & Designs tidigare bloggare, på kedjans hemsida, slutade. Istället fick Sofia Strömbom frågan om hon ville ta över bloggandet.
– Jag nappade direkt. 
När Sofia Strömbom tog över följde 15000 läsare bloggen varje månad. Nu, ett år senare, besöks den av över 110000 läsare varje månad.
– Jag trodde aldrig själv att det skulle bli så många besökare, jag trodde på kanske hundra per dag eller så. Men det är många som gör om hemma som går in på hemsidan, och då hittar de bloggen. Det gör att antalet läsare ökar hela tiden, berättar hon.
Sofia Strömbom försöker att regelbundet uppdatera bloggen, för att det ska vara intressant för läsarna, för att de ska kunna läsa om de senaste trenderna och för att de ska få inspiration.
Hennes stora passion är tapeter, vilket naturligtvis även får en del utrymme i bloggen. Men där skriver hon också om färger, golv och prylar av olika slag. Inte bara Nordsjö Idé & Design får utrymme i bloggen, utan i bland dyker även tips om till exempel olika möbler upp i hennes blogg.
– Om jag målar om hemma, så brukar jag exempelvis lägga upp bilder på hur det såg ut före och efter, och likadant om jag renoverat hemma eller köpt något till min lägenhet som jag gärna vill visa upp.
”Från eget huvud”
Inspiration och nya idéer får Sofia Strömbom från olika inredningstidningar, inredningsprogram på TV och genom andra bloggar.
– Men mycket av idéerna kommer från mitt eget huvud. Jag bloggar aldrig om något som jag inte själv skulle vilja ha hemma. Det jag bloggar om är kanske inte heller de dyraste sakerna som ingen har råd med, påpekar hon.
Genom bloggandet tar hon hela tiden reda på de senaste trenderna, såsom att det just nu är populärt med gula, gröna och limefärgade tapeter, och att naturinspirerade motiv på tapeter också är stort just nu.
Drivkraften för att fortsätta blogga är kommentarerna från läsarna, säger hon.
– Det gör mycket om man får kommentarer och uppskattning. Nu känns det lite pirrigt att lägga upp saker på bloggen när det är så många som läser det, det gäller att se till att man skriver rätt och uppger var bilderna kommer ifrån, konstaterar Sofia Strömbom, som planerar att fortsätta med sitt bloggande ett tag till.
– Så länge det är kul och jag känner drivkraft för det, så kommer jag fortsätta."

Text och bild Mattias Backlund/Alingsås Kuriren


Igår fick jag ett mail från Ikea angående deras vårnyhet Reidar. Stolen är designad av Ola Wihlborg och är tillverkad helt i aluminium. Reidar är stapelbar och passar både att ha inne och ute. Ska man ha den ute är det vädligt smart med hålen i sitsen då vatten snabbt rinner bort! Färgerna den tillverkas i är vit, beige, svart, orange och blå. Nästa Ikea-klassiker är frågan...?


Foto: Ikea/Livet Hemma