28 februari 2011

Stora tejp-testet!

Jag har fått äran att prova på Tesas maskeringstejper. Som många av er kanske redan vet så finns det olika typ av tejp beroende på vad du ska maskera och vilket material du ska sätta tejpen på. Det är faktiskt rena djungeln! Det finns tejp som ska klara solljus (utan att nypa fast på fönstret), tejp för betong, tejp för tapeter osv.Här har jag gjort ett test. Längst till vänster ser ni en maskeringstejp som heter Creative. Med den kan du forma cirklar m.m. Sedan följer den vanligaste maskeringstejpen, den beiga, Classic. Den funkar väl egentligen på alla ytor och klarar att sitta på plats upp till sju dagar - annars blir den svår att avlägsna. Därefter ser ni den blåa  Precision Outdoor som passar utmärkt att ha utomhus. Denna tejpen kan du låta sitta kvar i upp till åtta veckor (klarar sol och regn), perfekt om du håller på att måla fönster då det kan ta tid! Sedan har jag valt att använda den gula tejpen, som heter Precision Indoor, på två rader. Varför då? Jo, ett litet tips om du vill ha riktigt skarpa kanter är att måla ett lager med samma färg som du har under (i detta fallet vitt, se bilderna här nedanför så förstår ni). Då liksom spärrar du att den färgen du sedan lägger på att krypa in under tejpen! Smart va?! Sist ser ni den rosa tejpen Precision Sensitive som är för ömtåliga ytor, t.ex. tapeter.Resultatet:


Creative: Man använder kanske inte den här tejpen så jätteofta, kan tänka mig att den är kul att använda om man ska göra olika former på en vägg i ett barnrum exempelvis moln. Ska man göra detta hade jag nog, som jag berättade tidigare, målat med den färgen som ligger under först för att "spärra". Som ni ser så har den röda färgen krypit under lite och inte är väl det så konstigt när tejpen är så vågig. Så spärra först!


Classic: Här ser ni på den svarta färgen att det är lite, lite knottrigt. Vill man ha en riktig skarp kant, om du exempelvis skall göra en rand på en vägg hade jag valt en annan tejp. Men till "vanlig" maskering duger den!


Precision Outdoor: Här har ni en riktigt fin kant, det har knappt krypit in nån färg under tejpen alls! Lätt att jobba med och lätt av avlägsna! Toppen!


Precision Indoor: (med spärrning) Inte så jättestor skillnad på att spärra innan med denna tejpen. Resultatet blev ungefär detsamma som utan spärrning.


Precision Indoor: (utan spärrning) Den här tejpen är nog min favorit alltså. Trots att jag inte spärrade kanten innan så har det nästan inte krypt nånting, grymt! Reslutatet är inte riktigt lika skarpt som när jag spärrade innan men det är ändå ett mycket, mycket bra resultat!


Precision Sensitive: Här kan ni nog se att det är några "taggar" längs med den högra kanten, inte så konsitgt när den är tänkt till att sitta på ömtåliga ytor och inte nypa fast så hårt... Men annars är den bra att jobba med! Men hade nog bara använt mig av denna om jag verkligen behövde. Jag föredrar nog den gula!


Sådär, då har jag analyserat alla och kommit fram till att min favorit helt klart är Precision Indoor! Den var väldigt följsam och lätt att dra av och kanterna blev skarpa! Skall du måla fönster, antingen inne eller utomhus, hade jag nog valt Precision Outdoor!

Foto: Sofia